Thursday, December 17, 2009

Minggu yang tenang..

minggu ni aku malas sedikit.sebab minggu lepas aku banyak trial.minggu ni just relax meneliti file2.maybe minggu depan bicara jadi banyak balik.Aku baru balik dari kursus perniagaan PBC dan Alhamdulillah aku syukur sangat,banyak idea2 yg menarik aku ingin terjemahkan dalam kehidupan.
Aku cekal. Aku redha kalau suatu masa nanti aku telah berusaha keras tetapi hasilnya tidak seberapa.Ridha Bil-Qalil(redha dengan yang sedikit) itu adalah kunci bisness,kerana Kurnia Allah yang Maha Luas,dengan IsmuLLah Al Wasiq,itu aku yakini dengan keluasan rezeki yang DIA boleh kurniakan pada hambaNYA..aku yakini bahawa Allah Taala akan cukupkan segala keperluanku.dan yang sedikit itu akan bertambah dan berganda-ganda.
Minggu depan,ada kerani baru akan masuk.bekerja denganku.Pengalaman dia dalam ofis tiada.tapi aku yakini dia boleh diajar dan dibentuk.Seperti juga aku dulu.mengapa tidak?
Semoga hari hari hadapan aku terus cekal,rezeki yang melimpah ruah,aku syukuri.kalau sedikitpun ,aku redha..Itulah perjuangan,menghadapi hidup dan terus hidup manakala misi Utama kita adalah membesarkan ALLAH dan mencari redhaNYA, Semoga Allah redha akulah hambanya,Redha Islam itu ugamaku,Redha nabi Muhammad itu nabiKu dan aku tidak terus lalai daripadaNYA.Ampunkan aku Ya Allah atas dosa-dosa lalu,aku manusia lemah di sisiMu..
"DNAA!"
Alhamdulillah.
"terima kasih Tuan"
Aku meneliti kehidupan.Mahkamah dunia ini begitulah sifatnya.Mungkin sahaja orang yang tidak bersalah dihukum,dan yang betul2 bersalah terlepas.Kerana Manusia tidak pernah sempurna,dinilai dengan Mata zahir dan telinga yang kerapkali tersalah..
Aku berlalu..

Monday, December 7, 2009

MInggu yang amat sibuk

Klien Negro aku dijatuhkan hukuman 4 tahun penjara dan aweknya dilepaskan dengan surat rayuan representasi kepada KUP.bagi aku itu dah adil memandangkan OKT boleh dikenakan penjara sehingga 10 tahun.Klien aku PG.

Next,klien aku kedua kena charge kes rogol.Mase cross tu pulak pompuan tu mengaku dia yang mengajak OKT buat seks.dia yang goda,buang baju sendiri,dan paling penting dia seronok berzina ngan laki tu.Nasib tak baik sebab pompuan tu under age.Mampus laki tu.aku dah urge OKT suruh mengaku salah dan aku mitigate..tgklah camner nanti.

esok kes lagi berat.Kes jual VCD haram di pasar malam.tengoklah cross macammane.then kes cabul lagi berat.kes ni aku malas nak komen sebab keterangan pengadu bercanggahcanggahyang pengadu dah mengaku orang tu tersentuh je bukan ada niat nak cabul.BINGO!


pastu,lusa lak aku ade kes 12(2) ADB..memang minggu ni aku aku panggil minggu Criminalweek.
mampus aku.biarlah minggu ni berlalu cepat.minggu depan minggu civil lak..lagi mampus..

Tuesday, November 24, 2009

boring gilo-tokleh nok royak ko demo

kawe baru sudoh khijo.telipon saing2 semuo ado kijo belako.tinggallah aku seko seko duduk di ofis ni.boring weeeeeeeeeeeeeeeeelop!gewe tadok,pitih pun ado cukok wat saro diri jah.wat rod tek keto takdih habih pat ratoh.gi mahkamoh,sebuk kes dale dua fail-pastu balik kejjar ko agreement.lepas gorik-dok tau dok wat gapo dio-main YM metta-patu mari lonely.inngak jame dulu dulu time ado gewe-sibukkkkkkkkkkkkkkk keppik sie male-gi makke sammo-gi derrat sammo--loni gak soreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..oghe tino aku letok teppi-dok de kejar--mugo awok dio make pitihhh..asa derrak habis limo puluh..derrak pulok habih pulok..gitu lah..patu kijoeinyo ngajukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ngamok pah ceroh.hok tu kawe tok tehe oghe tino ni.
tapi gak saing2 kawe rama doh nikoh.banyokke nyo anok soghe.patu kawe ni lagu mano ceghito dok taulah....dok gheti doh nok i'rob lagu mano kehidupan kawe ni loni.

sakkok banyok bendo lagih..nok buak guano.kito ikhtia caro kito.ohe kapong gak lagu ni lahhhhhhh...susoh setaro mano pon-hidup kito keno teruh---buke kito tok beso susoh.bare susoh ni kito lalu sokmo doh..sobar jahhhh kuci dio..

ko guano demo royak??????

Sunday, November 15, 2009

Bayan

Aku tidak lenguh menulis. kerana bila aku baca kembali.Aku rasakan aku penulis yang selfish-hanya menceritakan tentang diri sendiri-yang menjadikan isinya kosong untuk kalian mengambil hikmah atau iktibar.Mungkin kerana isinya berkaitan tentang diri sendiri menyebabkan skop dan limitasinya terhad pada satu dimensi-sukar dinilai dari perpekstif yang lebih luas.
Bila aku baca semula.Tulisan aku sebelum ini Kasar bahasanya.akhir-akhir ini berbentuk klise dan sinis tapi tajam.Biarkanlah kerana di dunia yang sebenar-manusia juga buas dan ganas-Rogol-rompak-berzina-berbunuh.Semua itu bukan mimpi.Generasi muda juga telah hancur sehancur-hancur mungkin-arak, freesex, seharusnya jika nama anda semulia Nabi dimulai dengan Ahmad,yang terpuji atau Mohammad, perangai anda tidak perlu seperti B***.Jadilah manusia semulia nama anda.Aku sendiri bukan muslim yang terbaik-tetapi aku perhatikan Manusia Islam pada Nama tiada beza dengan yahudi.Nama islam hanya dalam IC.
Sahaja aku kongsi sebuah cerita,aku pernah menyertai kumpulan Tabligh di Markas Al-Quran Kubang Bujuk Di Kuala Terengganu.aku dilayan dengan begitu baik sekali.aku tidak hairan.dan bila aku tidur dengan nyenyaknya di Masjid itu,tiba-tiba aku terjaga,jam tepat 3 pagi-tapi suasana seperti solat jumaat.Aku terkejut dan terkedu,Kumpulan tabligh ini bersolat tahajud beramai-ramai seperti solat Jumaat!Subhanallah.Apabila manusia tidur dan nyenyak,ada kumpulan manusia yang ramai bersembahyang dan mencari Tuhan.Esoknya,aku terus mendengar ceramah atau Bayan mengenai kelebihan beribadat dan berbuat baik.bila aku perhatikan latarbelakang kumpulan ini-Mereka ramainya profesional-jurutera-hakim-pensyarah dan guru-tetapi mereka ada satu matlamat yang suci-hidupkan sunnah nabi.Kereta-kereta mereka Subhanallah-ada harrier,Mercs dan macam-macam lagi.Mereka kerap bersedekah dan mengajak manusia ke masjid mencari Tuhan-AllahuRobbi!
Usahlah terlalu banyak mengutuk mereka yang mengajak ke Jalan Allah-jalan yang Tenang kalau kita sendiri tidak MAHU dan tidak Mampu.Sedang semua makhluk bertasbih kepada Allah-hanya kita manusia yang banyak cakap-dan banyak salah dan silap....
Ya ALLAH ampunkan dosaku...
Berilah aku kekuatan
Aku ingin Ke sana
Biarpun kerapkali aku terlencong
Kerana aku manusia yang penuh dosa..
Astaghfirullah...

Friday, November 13, 2009

Soda Mint ngan Nestum Ice Crush!


Aku rasa David Archuleta nyanyi Lagu When you Believe lagi best dari Mariah Carey. David Cook pun same.Maksud aku begini, penyanyi baru kalau ada X factor ,dia jadi lebih baik dari penyanyi asal.

Maksud aku yang lebih dalamnye begini.Kalau seorang peguam Muda tiap-tiap hari dia ingin belajar dan sanggup belajar,menghadap buku dan buat research tiap-tiap hari-dia jadi makin pandai.Lebih pandai dari lawyer yang dah 10 tahun praktis tapi malas.
Maksud aku yang lebih tepat ialah –Tiada sesiapa di dalam dunia ini boleh menghalang anda menjadi PANDAI jika anda rajin berusaha dan sanggup berkorban untuk itu.

Anda mungkin pernah dengar banyak cerita orang orang yang Berjaya pada hari ini adalah orang yang sanggup belajar dan susah suatu ketika dulu.bagaimana seorang tauke restoran yang kaya pada hari ini,bermula hanya sebagai cashier di kedai makan orang bergaji RM340 sahaja sebulan,tapi keinginannya untuk Berjaya-dan berbaik-baik dengan tukang masak membuatkan dia sanggup belajar memasak sambil-sambil jadi cashier.Akhirnya beliau yakin dan membuka restorannya sendiri.dan menarik tukang masak tersebut menjadi partner di kedai makan yang baru.Bijaknya dia kerana dua perkara:-

Satu-dia sanggup belajar.
Kedua-menarik tukang masak yang sudah pandai.
Ketiga-dulu dia hanya cashier kira duit orang tapi sekarang juga tetap cashier tapi kira duit sendiri.

Sesiapa yang OPPORTUNIS dan pandai ambil peluang pasti dia akan untung.

Aku sengaja menulis begini kerana aku sendiri menarik “tukang masak” dari kedai makan orang.Tukang masak yang pertama berhenti kerana tidak tahan kerja dengan gaji yang kecil dan aku tawarkan gaji yang lebih lumayan serta keselesaan kerja.Ofis kami tiada yang tengking menengking-kalau takde kerja-anda boleh menonton ASTRO dan ambil minuman di dalam peti ais serta junkfood di atas rak.kami memerlukan anda seiring bersama kami.harap anda gembira.”tukang masak” yang kedua diberhentikan kerja dari kedai makan yang lain.”tukang masak ini” sangat professional, dia tahu western food hinggalah Italian food.Tidak perlu lagi kami mengupah Tukang Masak Freelance untuk menyediakan masakan yang pelik-menurut pelanggan yang pelbagai bangsa. Selamat datang tukang masak yang baru.Kami akan menyediakan yang terbaik buat anda semua.Kita akan dapat tender kantin yang berterusan.Kita akan maju,InsyaAllah,semoga kedai makan kita semakin maju.

"Chicken Chop Black Pepper dua"!

"Soda Mint ngan Nestum Ice Crush dua"!


SIAPPPPPPPPPP!



Tuesday, November 10, 2009

NON-stop working for non-thing (disedapkan saja frasa "Nothing" ini)..


This week--i really bz with the research,court case and meeting with many money-oriented-client and non-profitable client.

Sunday-meeting with A,B C and D
Monday-meeting with EFGH
Tuesday-saje matikan phone---no meeting today
Wednesday-ABCDEFGH cari-keep calling for the update of the earlier meeting.
I ll said " shall i see u tommorow?".
Thursday-Meeting with IJKLMN..ABCDEFGH pulak cari and keep calling.
Friday-Dari siang ke malam semua A sampai Z cari.
Saturday---hari sabtu ni aku rasa kiamat la..sebab bukan a sampai Z cari dari alif ba ta sampai Ya cari.

letih la wei.camner aku nak keje camni.
court case lagi.sebab tu ramai lawyer pakai 2 no phone agaknya.bila balik umah,off je hanphone yg bagi kat orang tu..bolehke camtu?

Apa cadangan korang?
hahahhaha...nak ngorat awek pun tak sempat.
hahahhaha.

Sunday, October 25, 2009

Interview by Malaysian Bar


YL Personality - Mohd Hayat



Wednesday, 21 October 2009 11:29pm

Continuing the series of interviews with young lawyers, Mohd Hayyatuddin Haji Muhamad shared some of his thoughts with Valerie Choo recently. Called to the Malaysian Bar in 2008, he obtained his LLB from International Islamic University Malaysia (IIUM) in 2006.
Mohd Hayyatuddin is currently practicing in Kuala Terengganu. His area of practice is primarily criminal litigation. He is currently the chairperson of Terengganu Bar’s Young Lawyers Committee and also a committee member of the IT Publication Committee.
1.Generally, how do you find legal practice in Terengganu?
Legal practice is Terengganu is enjoyable, since as young lawyers, we need to be guided. Most of the senior lawyers are very helpful and welcome us to learn in any area of practice.
2.Was it your all-time ambition to become a lawyer? Which field would you be venturing into if it had not been law?
Since I was in secondary school, I remembered that I wanted to be a teacher. I was really interested in the daily task of that profession, such as research and writing, but I love public speaking, debates and mooting. That was a starting point for my entry into the legal profession.Many people become lawyers for monetary reasons. Some people become lawyers because of a sense of social responsibility and to carry on a family tradition in the profession. Honestly, I’m seeking self-satisfaction in life by being a respected lawyer.
3.How does it feel to be leading the Terengganu Young Lawyers Committee (YLC) this term? What are your present and future plans for young lawyers in Terengganu? What steps would you take to encourage more young lawyers to join and participate in the YLC?
I have been nominated to serve in NYLC in my first year of practice. I really appreciate the fact that the Terengganu Bar wants me to lead the young lawyers. Alhamdulillah in this year, the YLC will support the many State Bar’s programmes. Some of the young and energetic lawyers have been appointed to assist in arranging plans and programmes for common benefits especially for young lawyers.
4.You completed your pupilage not too long ago. How do you think the pupilage system can be improved across the board?I was called to the Bar in 2008 under the supervision of a good criminal lawyer, Mr Mazlan Mohd Zain. I received a good training from him and other criminal lawyers and I should be thankful to the system that benefits me a lot. I am of the view that the pupilage system itself does not have an external monitoring of the skills acquired or any way of ascertaining the competence of a pupil. This system merely provides a 9-months period of training and a pupil is assumed to have gained all the skills required to be a competent advocate. I suggest that the present system incorporates some compulsory courses to enhance the skills acquired.
5.Should the Bar Council make it compulsory for all young lawyers to attend courses every now and then?It depends on the content of those courses. Many of the courses presently offered are very good for personal enrichment besides providing general knowledge.
6.As an employee as well as a young lawyer, what do you think employers can do to improve the working conditions of young lawyers which would help to create a better working environment? I am strongly against the low initial starting salary and very long working hours. Some of us are also denied various allowances. I think employers must respect the “rights” of young lawyers by giving what they deserve.
7.Many young lawyers are excited when they start at the Bar but soon suffer from burn-out and decide to leave the profession. On the other hand, some choose to leave Malaysia for other countries like Singapore, Hong Kong, etc that provide better remuneration schemes. What is your opinion on this? Would you consider practicing in other countries in the near future?
The practice of law is not for everyone. I do understand why some people enter legal profession and then leave because this field can be stressful. Many young lawyers may find that they simply don’t like the work. Secondly, some other reasons why they leave are the dissatisfaction with their professional lives, and opting for better remuneration schemes in other countries. It’s all about money!
8.As a young lawyer, what are some of the challenges that you face in practice and how do you think these challenges can be met?As young lawyers, we lack one great thing - experience. We can’t gain it by 1 or 2 years of practice. As a lawyer, we need to identify risk, assess the true value of disputes and try to resolve the issues at hand. In short, there is no short cut- get help from some kind seniors and books!
9.Lately discussion has been rife on whether or not domestic helpers from Indonesia should be paid a minimum monthly salary of RM800. What are your views on this? Most Malaysians are generally very kind to them except in some isolated cases. The Government cannot make a strict policy on this issue of salary - it depends totally on the financial ability of the employers.
10.The government is looking at amending the Internal Security Act and Police Act to allow detention periods to be shortened and public gatherings in certain locations to be allowed without police permit. What do you have to say about this?No detention without trial. This is my firm personal stand. No person should be deprived of their rights subject to the exception of public interest. I strongly support the government when they decided to amend and not to repeal the Act. I really hope that the new “brand” of ISA has more concern for the rights of the public.
original source:

Saturday, October 24, 2009

DNAA

Menang kes lagi.hari ini kes dituduh di bawah section 13B.aku object pendakwaan ask for adjourn for no cogen reason.DNAA!

OKS Dilepaskan!

Terima kasih Tuan!

Monday, October 19, 2009

Tulisan aku tidak pernah merujuk pada kamu!

aku biasa menulis.sebelum aku kenal kamu lagi.
Tulisan aku ini tidak langsung merujuk kepada kamu At***.
Kamu terlalu emotional serta menuduh aku macam-macam.
Aku bukan pacar kamu dan kamu bukan pacar aku.
Kita pun belum pernah berjumpa.
Apatah lagi untuk jatuh cinta.
Kamu terlalu emosi.
Kamu harus tahu blog ini aku yang tulis-blog ini ceritanya tentang aku sendiri.
Kenapa harus kamu perasan bahawa kamu yang saya maksudkan?
Kamu terlalu emosi hingga lupa memikirkan aku tidak pernah kenal kamu.
harus,bagaimana aku menulis tentang kamu?
dan kita tidak pernah bercinta dan kita kecewa?
Gila!

Nasihat aku..
jangan lagi buat begitu.
Tulisan aku kalau aku kecewa ditujukan kepada bekas kekasihku dulu,Hafiza namanya,bukan kamu.
Nasihat aku,jangan nampak diri anda seperti bodoh.
Aku tidak memujamu.
Aku tidak pernah mengharapkan cintamu.
Hati aku neutral saja.
Kita sekadar berkawan
sepertimana aku bisa.
Kamu faham?

Aku nak bercinta balik!Hahahhaha..

Hahahahha.Statement ni aku buat dengan penuh ikhlas.mana taknya dah 3 tahun aku menduda.hahhahahahhahahahah..

susahkan nak fahamkan hati sendiri.

dan lagi susah bila ada orang yang tanya aku macammana?

kau cakap je kat minah tu.aku ni tak ensem.

pastu ko cakap je aku bukan kaya pun..kadangkala miskin.(senang citer).

pastu aku anak orang kampung.


kau cakap lagi kat dia.aku pakai kete sekend je.kete baru tu bapak aku punya.

aku ni jenis makan orang.(hahahhahah)

pastu lak kau cakap kat dia aku suka makan (opssssssssss)

kalau kawin ngan aku,kena pandai tgk bapak aku,bapak aku sakit.

kena kawan ngan mak aku-kena hormat orang tua.

kena redha duit ade ke tak (tak yakin ke Allah bagi rezeki?)

kena ikhlas...

hahahhahahahhahaha..
ni bukan nak bercinta..ini nak kawin laaaa...
hahahahha...


kawin ngan bercinta tak sama ke?
sama la.....
Chow!

Thursday, October 15, 2009

Aku Pernah ((jawapan pada orang malang yang suka aku-maafkan aku)


Kalau kau selalu mengikuti blog ini,

fahamlah kau bahawa kadangkala aku juga menangis

Biarpun aku lelaki yang penuh ego

Aku tak boleh padamkan masa-masa lalu

yang telah sudah aku pernah tempuh

Aku tidak boleh anggap ia hanya mimpi

kerana perasaan gembira girang suka cinta itu bukannya aku mengingau-tapi ia sungguh

walaupun ia hanya sekadar diungkap satu patah perkataan

PERNAH


Kalau kau membaca blog ini,

inilah jawapan aku

bukan tiada yang cacat pada wajahmu

indah pekertimu

tapi hati aku

jiwa aku rusak-binasa hancur lebur berkecai berderai

hingga pernah aku terduduk

aku petik gitar sambil aku menyanyi

Aku senyum tapi air mata berderai seperti bayi

kalau kau faham AKU PERNAH...


Aku tidak boleh memberi janji

Aku pun tidak mohon kau janji

Kau carilah lelaki lain yang boleh berikan kau Syurga

menggembirakan kau dengan bunga-bunga

Menghadiahkan kau hadiah-hadiah romantis

dan mengucapkan patah-patah cinta yang damai

Sungguh aku lelaki buta cinta

Aku pernah....


Mohonlah kau pada Allah

Doa dalam kitab majmuk Al-Qohtoni itukan ada

Berserahlah kepada Allah Pemberi Cinta

Kalau Dia Yang beri-tidaklah aku seksa begini..

Aku pernah...

Unfair defence for Unfair Trial!


Mahkamah Majistret (9.15 pagi) .

Polis bangun."hari ini ada 3 orang saksi Tuan" .


Aku bangun."Dengan Izin dan segala hormatnya Tuan Majistret,

Saya harini mahu buat bantahan awal bahawa pertuduhan pada OKT adalah cacat dan tidak boleh diteruskan.Hujah saya OKT telah dituduh di bawah seksyen 457 tapi elemen kesalahan tidak pernah disebut sebaliknya mirip seksyen 380.ini membawa kepada kekeliruan OKT apakah tuduhan sebenar yg ingin dibawa PP dan apakah posible defence yang boleh dikemukaan oleh counsel samaada 457 atau 380?ini boleh menggagalkan jurus pembelaan yg sangat prejudis kepada OKT dan miscarriage of justice yang sangat jelas.

Tuan,
saya mohon kemukakan otoriti saya.....(kupas kes dengan nada tinggi)
OKT dalam kes ini tidak mendapat keadilan dan perbicaraan ini tidak adil kerana pendakwaan boleh dibuat tetapi pembelaan tidak dapat dibuat.(i wouldn't prepare a FAIR defence for this UNFAIR trial)
ini juga mengecewakan peruntukan 152 dan 153 CPC.(Kupas akta)

saya mohon DNAA!

"DILEPASKAN!"


Terima kasih Tuan.

Aku berlalu.Mahkamah hening seketika.Polis memandang aku dengan kecewa dan geram.Aku peluk kitab Ratanlal aku.Blah begitu saja dengan muka yang bangga diri.Dalam hati syukur sangat.

Peguam yang kuat obejct akan datang lagi ke situ.Nanti.Tunggu!

Saturday, October 10, 2009

Apakah?

Apakah waktu ini 26 years Old waktu kena kawin?ramai je yang gesa aku suruh kawin..aku takut laa kawin ni..orang kate...................tutttttttttttttttt!(macam-macala orang kata)

aku harap Najib Yazid Eva Emon(geng-geng yang nampak liat nak kawin)hahhahahahha..harap korang jawab soalan ni!

Bila Hangpa semua nak kawin?

orang kata,bila kawin rezeki murah..pastu jadi gedempul sebab bini asyik masak je..pastu bini lak jadi gedempul..hahahhaha..

pastu lak..yang cun cun tu bila kawin dah tak cun dah...

pastu bila kawin lak...orang kata otak jadi tenang..


perlu ke?

pengunjung blog ni tolong jawab sekali...

(aku sebenarnya pernah putus cinta...tu yang malas nak harap perempuan lagi..kecewa putus cinta ni teruk oiii..tidor malam toksah cakap ah..tapi satu je aku heran-nape badan aku tak turun?sebab bila tension aku makan nasi beriani..hahahhahahahahah)

persoalannya..bila?

dan kenapa?

dan yang paling penting ialah kahwin ni mungkin bila dah jumpa orang yang kita suka juga suka pada kita...secara serius!

dan orang tu nak idup ngan kita-susah dan senang hingga akhirat!

paling penting orang tu kena terima keburukan kita.

dan juga ikhlas-bukan nak kredit kad kita.

hidup ni bagi aku banyak sedih dari gembira.

berilah aku dia yang sanggup hidup dengan aku...hingga akhir HAYAT(tuddin).
hahahhahaha..

Sunday, October 4, 2009

Ive decided! for my own!

I've decided to quit from the existing firm for a great reason!

I will start my own firm with my own name, my own management, my own cash in and out and enjoy the profits with my own.


The world belongs to my own.Welcome to MY-OWN_world!

No body can direct me, No body shall be superior than me, No body can be my boss anymore..and i just wanna say-i m going to be a boss for my own! I love my own world!I hate to share my profit and cash..

Lets say godbye!

Welcome to the new world>>>>> MESSRS HAYYATUDDIN & CO.
A legal firm that stand on my own.

My own!

hahahah again!

my OwN....

gila mamat ni!

lantaklah!

Tuesday, September 15, 2009

Graduan UIAM SYAHID DI PALESTINE!

Gambar As-syaheed Ubaida ditangisi ibu dan keluarga. Beliau ditembak 6 kali di perut dan kepala.Semoga rohnya ditempatkan Allah bersama roh para syuhada.


dari http://blogs.iium.edu.my/martinelli/


Graduan UIAM syahid di Palestine


Semalam sewaktu menunggu waktu berbuka puasa saya dikejutkan dengan berita Bro. Ubaida M.A AlQudsi syahid di tanah tumpah darahnya Palestine kerana ditembak oleh askar Israel laknatullah. Hampir tercampak telepon yang saya pegang mendengar berita sedih itu.
Saya menalipon rakannya, Herbawi, untuk mengesahkan berita itu. Herbawi dengan nada sayu menjawab, “Yes madam, he was shot by the Israel army 2 weeks ago and passed away yesterday.”

Sepanjang belajar di UIA Ubaida sangat aktif dalam IIUM Al Aqsa Friends Society dan juga nasyid. Beliau baru saja menamatkan pengajian komunikasi dan pulang ke kampung halamannya Palestine selepas selesai peperiksaan semester lepas. Dikatakan bahawa dia ditembak selepas solat di sebuah masjid di kampungnya di bandar Al Khalil (Hebron) semasa melalui sekatan jalan oleh tentera Israel. Pihak Israel menuduhnya hendak menikam salah seorang tentera…. alasan biasa yahudi untuk menghalalkan tindakan mereka membunuh rakyat Palestine. Beliau dibawa ke hospital dan koma selama 19 hari sebelum menghembuskan nafas terakhir.
Kelab Al-Aqsa Friends Society adalah kelab yang sangat aktif menjalankan program2 kesedaran menyelamatkan Masjid AlAqsa. Kebanyakan ahlinya adalah pelajar Palestine. Ubaida pernah menjadi salah seorang pimpinan kelab ini. Mereka sering ke pejabat saya untuk membincangkan program dan pengurusan kelab. Merekalah diantara ribuan anak didik yang saya sayangi di UIA ini. Melihat wajah2 mereka akan membuat anda terasa kecil kerana jiwa muda mereka yang penuh dengan semangat perjuangan. Jasad di UIA tetapi hati nun jauh di negara tercinta. Dengan perasaan dilselubung cemas sepanjang masa kerana mengenangkan nyawa keluarga yang tidak putus2 diancam yahudi, mereka masih terus belajar untuk meraih ilmu.
Kalau anda biasa beri’tiqaf di IIUM SHAH’S Mosque sepuluh Ramadhan terakhir ini anda akan melihat kumpulan pelajar2 ini membawa walkie-talkie kerana menggerakkan usaha menghidupkan Ramadhan di masjid ini . Saya dapat rasakan perasaan cinta mereka pada masjid UIA yang merupakan menifestasi dari cinta mereka kepada Masjidil Aqsa yang mereka perjuangkan.
Syahidnya Ubaida akan semakin membakar semangat rakannya2 di sini.
Ini merupakan pemergian ke dua graduan yang bakal menerima skrol semasa konvo 2009 yang akan berlangsung bulan depan. Sebelum ini telah pergi Shafawati yang aktif dalam Kelab Mentor-mentee Gemilang kerana sakit Leukimia. Anak sulung dari 8 beradik berasal dari Sarawak, Shafawati yang dikenali sebagai Kak Sha di kalngan juniornya sangat peka dengan masalah masyarakat sehingga sanggup menghabiskan masanya dalam kerja2 kemasyarakatan CENSERVE tanpa memperdulikan penyakitnya.
Kedua2 mereka adalah hasil produk the Garden of Knowledge and Virtue yang benar2 menterjemahkan ilmu yang mereka dapati dalam bentuk bakti suci buat ummah tercinta. Pemergian mereka yang ditangisi oleh teman2 akan menyemarakkan lagi semangat cintakan ummah di kalangan pelajar2 UIA seluruhnya.
Konvo 2009 dijangka paling syahdu kerana pemergian 2 graduan yang menemui Tuhannya sebelum sempat menerima skrol dan pencapaian dua orang insan istimewa Nik Nor Ermiza dan Fahmi.


Gambar As-syaheed Ubaida ditangisi ibu dan keluarga. Beliau ditembak 6 kali di perut dan kepala.Semoga rohnya ditempatkan Allah bersama roh para syuhada.
Ya Allah berikanlah kami kekuatan untuk terus membantu menghasilkan jiwa2 besar dari UIA yang bakal memimpin ummah tercinta ini. Ameen Ya Rabbal ‘Alameen.

Pro Bono Case.

Pengakuan Salah :Apakah betul-betul bersalah atau sengaja mahu cepat selesaikan kekusutan?

Aku yang baru setahun jagung terjun ke dalam dunia jenayah (sebagai peguam jenayah) mendapati dunia jenayah penuh dengan konflik.Di antara mengambilkira kepentingan awam dan sifat sebenar OKT yang masih muda mentah, kurang rationale selalu menjadi perhatian aku!

Hukuman yang terlalu berat melibatkan pemenjaraan yang panjang dan sebat mengakibatkan OKT hilang masa depan,dan tidak dapat tidak kelak akan bergelar banduan:menyebabkan OKT menghadapi masa depan yang amat gelap,dan tiada harapan untuk mendapat pekerjaan yang baik.

OKT selalu datang berjumpa saya dan memohon supaya bagaimana kes beliau boleh diselesaikan dengan cepat.

Pada suatu hari dan beginilah hampir setiap hari pun!

Kalau saya lawan kes ini, belum tentu kes ini boleh menang!
Kalau saya mengaku salah, kalu kena penjara bagaimana?
Saya ada anak-anak. saya sekarang kerja kerajaan,dan saya ada orangtua yang sakit!
Apa kesalahan Encik?
___________(sulit)!
Kesalahan di bawah seksyen tersebut memang boleh didenda atau dipenjara atau keduanya!
Gulp!

Kalau lawan bicara,berapa lama kes ini akan berjalan?
Saya tiada jawapan,mungkin paling singkat setahun!
Kalau saya mengaku salah macammana?
Kalau awak betul-betul bersalah,itu yang saya syorkan!
Tapi saya tak bersalah,saya hanya duduk di rumah sewa,dan tiba-tiba ada polis serbu!
Saya dituduh mempunyai niat bersama memiliki *****!
Tapi saya takboleh majikan saya tahu saya ada kes ini,nanti saya boleh dibuang kerja!
Saya ada anak-anak!Tolonglah saya!

Konflik tahap tertinggi (delta).Keadaan menjadi hening seketika.

Begini.
Kita ambil risiko tapi saya tak beri jaminan,apa-apapun semua atas hakim-yang buat keputusan.
Saya akan sediakan mitigasi yang terbaik untuk awak!
Itu sahaja yang boleh saya janji.

OKT blah begitu sahaja.Jauh sekali untuk bincang pasal bil bayaran.mungkin dia nanti akan selitkan paling banyak RM100 atau RM50 sahaja nanti di hari perbicaraan.Mungkin Tuhan sengaja takdirkan aku akan tolong dia!

Aku faham.dia tak bersalah.dia ada anak-anak.dan dia mahu selesaikan semua ini dengan cepat!Aku diam seketika.Hening!












AKU NAK KETE NI..PAPA I WANT THIS CAR!!!!!!!!!!!INSYAALLAH TAHUN DEPAN..

lepas aku bukak branch di KL..jeng jeng jeng..rahsia kerajaan ni..(mesti ramai yang tertanya-tanya).

dengan syarat mesti KERJA KUAT!!!!! A Man with a dream will not be denied!!!!!!!







Minggu yang sungguh memenatkan!


Aku baru je balik je balik KL.Meeting dgn K P NG,Dipendra,Sherry,Simran,khaizan pastu ade lagi AJK program UNiCeF.dalam meeting tu,Dipendra ajak aku pergi Filipina ada program kat sana.heheh..tapi for sure aku pergi sabah- ada forum Young Lawyers.pastu aku sempat jumpa member2 kejap pastu layan GI Joe kejap kat GSC!heheh.



Balik je terus ke Court-ada klien aku Nigerian from Kenya.kena charged section 406 PC.Kesian aku tengok mamat ni.Girlfrend dia jugak kena charge atas tuduhan bersama,by virtue section 34.dapat next date,plan nak suruh OKT tu PG(plead guilty) pastu buat representasi agar GF dia Nessi tu dibebaskan.Pegawai kedutaan,George pulak sibuk je tanya bila bebas.Jane pun sama.Aku tak tahu la,section 406 paling kurang penjara minima 2 tahun up to 10 years!Gila.


Kes-kes menjadi complicated.sebelum ke KL aku handle kes section 354.Keterangan doktor dah in favour aku.so masa trial,aku bangun terus aku cakap"Tuan,saya tiada Cross!".Hakim terus terkejut.sebab jarang ada lawyer tak cross unless bila keterangan saksi pendakwaan betul betul tidak memihak pada PP.Hahhahah..this is the art of NO cross!hahahhaha..


PP pulak gelabah nak cari doktor lain nak affirm report doktor.dalam hati aku cakap lagi ramai lagi bagus..dah sah sah takde kesan ape-ape(sebenarnya dalam kes ni OKT aku dianiaya oleh isteri yang dah nak mintak fasakh).


minggu ni aku paling malas bekerja.seminggu sebelum raya ni,orang lain sibuk cari duit.aku relax je.bukan duit dah banyak tapi bagi aku cukuplah untuk aku seorang.bukannya aku dah kawin,ada anak lima!hehehehhe:P

Tuesday, August 18, 2009

tanpa tajuk

Allah Taala menurunkan Al-Quran,dan ia adalah KaLamULLAH yang agung, Kata-Kata Allah yang Benar lagi tiada ragu ragu padaNYA.Asas kepada keimanan seorang Muslim ialah rukun iman iaitu Percaya pada Allah,Kitab,Malaikat,Kiamat dan Qada' dan Qadar.
Nabi Muhammad SAW yang diutus adalah menjadi nabi kepada semua umat manusia.Mengikut Sejarah,nabi sendiri pernah disihir sehingga Nabi demam.Datanglah Jibrail mengajarkan nabi ayat Al-Quran dan turunlah ayat 3 qul dimana bagi membatalkan sihir iaitu tali yang disimpul yang dibuang di dalam telaga Rasulullah.
Kenapa ada yang tidak percaya kepada semua ini?
Jawapannya adalah kerana TIDAK NAMPAK!
Allah Taala itu sendiri kita tidak pernah nampak.Harus kita perlu menolak adanya Allah?
dan Nabi sendiri kita tidak pernah jumpa,dan kita tidak harus percaya?
Itulah yang Allah Taala anugerahkan akal.seperti daya graviti,yang tidak nampak tapi ia ujud seperti itulah Kita meyakini adanya Allah.alam ini bukan terjadi secara natural tetapi ianya diatur,ada sistem,ada program yang dijaga Allah Taala.
Allah itu ujud dan pasti ada.Maha Suci Allah yang membantu mereka yang berdoa padaNya.
Teitilah quran dan yakinlah pada setiap isinya.fahamkanlah maknanya.Di dalamnya ada seribu rahsia alam yang tersembunyi lagi menakjubkan.
Iblis Syaitan adalah tetap musuh yang utama.itu hukum.Sesiapa yang santau orang lain pasti akan dibalas Allah Taala.Allah Taala Maha Adil Lagi Bijaksana.Wahai Tuhan yang menggerakkan Awan,Wahai Tuhan yang menghancurkan musuh Allah di perang Ahzab..orang yang mengamalkan sihir pasti Allah hancurkan.cuma masa.Allah pasti berada di pihak yang benar.
Percayalah pada Al-Quran.bila dibacakan ayat-ayat tahsiniyyat atau manzil dan ayat-ayat terpilih,mangsa sihir terus menggelupur dan dapat dipulihkan.Anda tidak percaya?
itu tandaNya Allah Taala yang beri bantuan pada hambaNYA.dan jika Allah tidak izinkan,sihir itu pasti tidak dapat memudaratkan kita orang yang beriman.Percayalah,jangan gentar dan jangan takut,Allah sentiasa bersama kita!

Friday, August 14, 2009

Saman Lagi.UH Gila!

Tengah siapkan saman nak saman syarikat Gergasi Oil & Gas Singapore..nama tidak boleh diberitahu).Amaun die sikit je.dalam 400K je.aku dah siap hantar via AR Register.Pastu pulak nak saman syarikat Melayu haprak yang memang hutang ni tak nak bayar.takpe..kita saman je..
Pastu lak,ade kes yang sangat menarik minggu ni.Pasal Caveat.sekarang ni dah jadi satu method nak buat naya kat orang iaitu kita caveatkan tanah orang tak tentu pasal.pastu bila tanah nak dijual for sure tanah tu sangkut bila nak sign borang 14A.pastu biasanya penjual ni akan jumpa org yg masukkan caveat tu.orang tu dah mintak duit suapan 10k dan dia at anytime boleh tarik balik caveat tu.jadi caveat tu satu senjata nak kenakan orang ang they make money on it illegally.
Aku teliti file tu.tgk punya tengok.asas nak masuk caveat tu mesti org yang ada kepentingan.aku tengok dia angkatsumpah dalam keterangan akta berkanun dia tipu,dia cakap dia ada kepentingan-padahal tipu je.ada yang nak kena section 199 dan 200 Penal Code.mampus la kau.beri keterangan palsu.sure ko masuk lokap.beraya dalam penjara la kau..pergi mampus.
Jadi agak susah kes ini tuantanah sakit kat rumah.kena peri rumah dia dan setel hal ni.dan masukkan borang potong caveat.takpun cam biasa la,aku akan telefon orang jahat tu suruh tarik balik caveat tu.Kalau tak aku repot Polis.hahha!baik ko jangan memain ngan aku.
Lawyer gila saman...

Thursday, August 13, 2009

saman Bank!

hari ini aku nekad.siapkan NOD saman bank.sebab duit pinjaman klien aku ditranfer kepada sape-sape entah.staff die yang pecah amanah aku rasa.sebelum aku hantar NOD tu,aku call sepatah pengurus bank tu,aku cakap korang kena setelkan hal ni sebab kalau aku repot polis korang kena charge pecah amanah,dan jadi kes jenayah.korang beraya lah dalam lokap.
aku cakap korang vicariously liable on that negligence.pastu,pengurus bank tu mungkin mengamuk pastu suruh staff dia setel.diorang bayar 60 ribu cash!gila..dan kes ditutup.aku happy je..happy sangat..sebab belum sempat aku hantar NOD tu,kes dah selesai.CASE CLOSED!

Monday, August 10, 2009

court.

hari ini aku naik court.defence kes Section 13B(2) Akta Makanan 1983.semalam aku dah study akta ni.nampaknya akta ni tidak memihak sangat pada pembelaan.agak bias.satu section,iaitu section 20 menyatakan bahawa jikalau analisis makanan itu dikemukakan ianya menjadi prima facie kepada kes pendakwaan.mana adil cam tu!tetapi aku pun punya strategi sendiri.aku masukkan notis panggil juruanalisis beri keterangan.bila saksi ini tidakdipanggil,laporan kimia itu dikira salah diterimamasuk sebagai keterangan=menjadikannya ground to appeal!atau aku rasa memang ahli kimia tu susah nak datang.atau memang tak datang.dan kes ini boleh menang.
hari ini sepatutnya bicara.tetapi pendakwaraya kesihatan tidak bersedia dan saksi tidak hadir.dia mohon tarikh bicara lain.aku tiada bantahan tetapi mohon mahkamah rekod dan rekod juga permohonan notis panggil ahli kimia(sama macam section 399 cpc).dan aku mohon ditetapkan bicara final!
taktik aku satu je.nanti next trial-kalau saksi dan ahli kimia tak datang lagi-aku mohon buang kes.nanti aku hujah kow kow bagi hakim buang kes.bukan aku tak biasa.kes aku di besut ada yang aku dah hujah macam tu.terus hakim kata"DNAA!"
kalau kes ini berjalan-aku akan cross ssampai mampus saksi dia.sebab memang bagi aku ini satu kes penganiayaan.aku takleh cerita lebih-lebih sebab prejudicial pada kes lak nanti.tapi yang penting klien aku memang tidak bersalah.
aku mohon keadilan.Ya Allah Tuhan yang Maha Adil.berikan kami keadilan!
Amin!

Sunday, August 2, 2009

Bangsaku!


Aku baru sahaja berbual dengan Bekas Ahli Parlimen Setiu, mahkamah pagi tadi.Dia adalah bekas ahli politik yang aku kira dicantas orang. Orang mana yang bawak parang, aku tidak faham.Sekadar berbual kosong,tiba-tiba jadi berisi.


"Bukan jalan politik kalau kita hendak bantu masyarakat!".pilihla jalan lain.Mungkin dia pun bosan dengan politik arus perdana atau politik JKKK yang sempit.aku faham.aku melihat juga dari sudutnya itu.Pemimpin kampung yang tiada pelajaran sungguh sombong dan akan mencantas pemimpin-pemimpin baru yang ada kelulusan ijazah.Jawatan AJK masjid dipolitikkan-dan hanya orang tertentu akan menduduki kerusi panas itu.Masjid menjadi tempat dan platform bagi orang-orang tertentu menaikkan dan melonjakkan didi sendiri barangkali dan membenam orang lain yang ingin ke puncak!.Aku kira YB ini meluat dengan cakap-cakap pemimpin JKKK yang tidak ikhlas.mungkin juga kerana habis anak-beranak JKKK yang yang dapat subsidi baja dan rumah PPRT!

Pengalaman aku jadi jurubanci buatkan aku sungguh percaya kebenaran hakikat ini.dalam permohonan, ketua kampung mengaku miskin.ada senarai dalam list!pastu lak mana-mana yang bukan sebulu, ketua kampung suruh sekat bantuan atap.Aku serba salah!

Rosaknya kampung juga kerana ramai ustaz yang tidak belajar tinggi.Habis orang kampung diharukan dengan fahaman Wahabi, Salafi dan diajar bertalfiq dan campur-campur mazhab.Ramai yang dilarang pergi ke kubur.Bila ada tahlil-ada yang jadi hero cakap amal tidak diterima dan sebagainya.Yang Salah bukan itu tetapi salahnya tiada asas.Ramai lagi yang tidak solat.dan ramai lagi yang tidak boleh baca Quran.apatah lagi faham maknanya.Orang kampung ramai lagi yang pakai penunduk isteri,penunduk suami.Ramai orang yang jadi dungu kena nasi kangkang.Ramai lagi yang tidak tahu fardhu ain. Jantan ramai lagi yang tidak pandai solat jenazah.Masyarakat kita telah rosak.Dalam kampung anak muda ramai yang ketagih daun ketum.Makan pil kuda.Orang muda-muda berzina dengan janda.Sumbang mahram berleluasa.Kanak-kanak ada hanphone.dalam hanphone ada video lucah.habis, kenapa dihalang baca yaasin di malam jumaat wahai saudara?itu sahaja cara orang melayu dekat dengan ugama.Bagaimana kalau kita wajibkan di kampung kita tiap-tiap malam selasa kita adakan kelas tauhid?Apa nabi tak buat?Itu pun kira bidaah ke?

Ramai juga orang yang berpendidikan tapi bersikap diam diri.takmahu campur.kerana dilabel bukan-bukan.orang kampung bawak hal masing-masing.anak-anak jiran tidak boleh ditegur nanti ada yang kena pukul.orang tua pulak tiada wawasan.duduk kedai kopi main dam.habis,ke mana masyarkat melayu 20 tahun akan datang?

Mana Islam?

Mana budaya?

Orang kerja pejabat suka duit bawah meja, duit air takde fail tak jalan.aku fikir dunia ini mahu kiamat.Orang suka gaduh-gaduh tapi suka duit.ramai muda-muda tikam nombor ekor.sebelum tikam,sembah jin pokok tembesu, cari kura-kura lintas jalan, pasang lilin tepi gua.rosak-bangsaku rosak!mana nak jadi ketua,pakai cincin besar-besar kayu kokka,bila pakai,orang hormat, bolehjadi ketua,jadi cincin tu la yang beri kuasa?

Oh Melayu!

aku bukan hina bangsa sendiri.tapi lihatlah.apa benar kata-kataku?

Mana Wira Kita?

Pejuang Islam Hadhari dah pergi mana?

senyap je!

ish ish ish!


nak harapkan JKKK tadi yang jadi imam sekali sekala tu baik tak payah!kalau baca alfatihah tak ikut tajwid baik boleh blah.masjid besar kerajaan bagi,tapi sayang tok imam tak sekolah-taktahu nak beza mad arid lilsukun ngan qolqolah!



Saturday, August 1, 2009

virtual world!

gambar hiasan je.gadis ni ajak aku dinner!hahah


aku chat.masuk favourite room.sebentar sahaja.ade gadis-gadis yang galak menggoda bertertawa dengan jantan-jantan nakal.ada sesekali aku bersapa.terus diajak dinner!Tipu la dunia ini.takkanlah hanya semudah itu?ataupun dia sebenarnye anak gengster?


inilah dunia cyber.mungkin sudah ramai gadis yang ternoda!


aku masuk frendster.kenalan juga yang sama.melihat apa yang patut?tiada apa yang berubah.cuma ada sapaan pendek dari kawan-kawan lama.bosan oh frendster!


aku masuk myspace.Sexy sungguh awek2 di dalamnye.aku tak boleh lama di situ.aku ambik sikap berjaga-jaga sebelum apa-apa(hahhahah).


aku masuk facebook.entah ape-ape.merapu-rapu applicationnye.penuh dengan bunga-bunga gift.pastu meleret-lerat je page die.aku sign out.


yahoo Mesengger pun macam tak best.member ramai yg invi.kalau ade pun aku taknak cakap or chatting sangat.sekadar hello pada hadi,eva,salwa-itu je!itu je pun member aku yg rapat-rapat.cuma mereka kat KL.najib pulak tak dah tak YM je.Yazid pun same.jadi konklusinye,YM juga tidak menggembirakan hari-hariku!


aku masuk lelong.com.my.barang yang aku beli minggu lepas tak sampai-sampai lagi.

masuk pulah mudah.com.my-hanphone harganye masih stable.

aku dah ade semua gadjet tu..


konklusinye dunia maya ini dipenuhi orang-orang yang misteri.mungkin di dunia nyata,mereka tak seperti itu pun.mungkin!


Thursday, July 30, 2009

BESI DARI GERMAN!

"BESI DARI GERMAN"


Selalu sahaja

Lelaki yang kaya,buncit botak dengan kereta besi mewah

Apabila dia ingini seorang perempuan

Senang sahaja


Dia hanya pandu besi itu ke rumah ibu dan bapak gadis itu

Sambil terus bertanyakan bila majlis langsungnya?

Ibu bapak mengangguk-ngangguk berpuluh-puluh kali

Sambil menoleh-noleh besi itu

"Ada orang besar mahu anakku"


Dia lupa,

Gadisnya itu bercinta dengan aku

Aku yang hanya memandu besi Malaysia mungkin dari Shah Alam buatannya

Aku tidak punya buku check untuk aku mampu tuliskan berapa saja jumlahnya

Duit yang aku ada cukup untuk aku hidup dan tidak mati


Barangkali

Aku harus miliki besi itu juga

Dari jerman buatannya

Dan anak gadis yang aku puja

Seperti magnet

Terus terima tanpa memikirkan budi akal dan hati!




Monday, July 27, 2009

minggu yang santai!


rasanye disweek hati rase tenang sket.

sebab bicara ada 2 kali je.

lusa ade lagi sekali.Section 457.


entah macammane,aku rasa cam best je.

bukan sebab ade pompuan cun nak kat aku atau ape.

tapi aku happy duduk kat kampung nama setiu ni.

mane taknye.makanan murah.makan nasi lemak dan air kelape baru dua ringgit.

ikan dan sotong celup tepung memang best(emon gile sotong ni).

pastu pulak,kalau boring-boring lepak kat pulau perhentian.snorkling.

so,memang aku rase happy sangat.


petang ni,aku rasa nak gi sauna jap.sebab aku rase badan aku dah naik.kena turunkan dengan jus mate 5.pastu buat facial muka sekali.pakai kolagen gel.heheh..(kalah pondan!)


cewahhh.(kire aku ni kire cam dah nak jadi lelaki metro!)


Friday, July 24, 2009

Last Thursday!

gambar hiasan je ni.nampak tak gambar bendera Amerika tuh!


Kes Pertama(charged with section 379A PC)


"Tuan, berdasarkan peruntukan yang ada by virtue of section 294 CPC, saya dengan sungguhhati merayu kepada Tuan-dengan kuasa-kuasa yang ada, mengenakan bon jaminan kelakuan baik kepada OKt yang masih bawah umur-memberi ruang dan peluang untuk OKt berubah.


Peranan yang dimainkan dalam kes ini adalah abettor dan bukanlah prinsipal offender."


Saya kemukakan nas undang-undang PP V BAHAR ABU [2007] 4 CLJ.


Mahkamah hening seketika.Hakim meneliti authoriti.


"OKT dikenakan bon dengan jaminan sebanyak RM3K". Alhamdulillah!


Kes kedua.(charged with section 457 PC)


"hari ini kes ditetapkan untuk bicara dan saya bersedia!"


PP bangun"Tuan. Kertas sisatan masih lagi tidak sampai!"


"saya tiada bantahan Tuan,tetapi kes ini telah ditangguhkan beberapa kali,dan pada pagi ini anakguam saya telah diambil cap jari,saya mebantah dan ini adalah di luar prosedur.Sekiranya siasatan masih lagi dijalankan,saya berpandangan kes ini harus di DNAA!ini memberi keadilan kepada OKT!


"DNAA!".


Terima kasih,Tuan.


ahad ni, kes lagi berat section 354 PC. Mampus. baca buku dulu!









susah kan, kalau ada X yang suka akan kita, dan kita suka pada F, tapi F suka pada R dan R sebenarnya tak suka F tapi dah ada awek N.


susah jugak kalau M suka kat kita, pastu kita suka kat kawan M=G.jadi G sebenarnya suka kat kita tapi suka tak sepenuh hati, dalam masa yang sama,ada kawan F suka kat G tapi Fdah ada gf=P, tapi kawan F sebenarnya dah bosan dengan P dan mula mengagumi G. Dia sanggup tinggalkan semua demi G dan masa yang sama dia terpaksa jaga hati P!


susah jugak, bila aku mula nak teruskan kesukaan aku ini.Banyak halangan yang ada di hadapan.

banyak perkara yang pasti.


kadang-kadang aku teringat akan A. Awek lama dulu.


Itulah kehidupan, depan belakang kiri kanan tiada ketentuan.

Aku berdoa agar Allah yang beri petunjuk. Aku berdoa Biar Dia yang tentukan.

Sungguh kita manusia yang tidak pernah yakin.Mungkin apa yang kita suka,ianya tidak baik bagi kita dan begitulah sebaliknya.


Hanya Allah yang Tahu apa yang terbaik bagi hambaNYa!


Wednesday, July 22, 2009

sape yang nama perempuan tolong jawab!

gambar hiasan je nih.kalau tuan dia tengok blog ni jangan risau.jadi model je!
kalau ada orang lelaki yang anda tidak suka, tiba-tiba dia melamar anda. Seboleh-bolehnya anda tidak mahu mengecewakannya.jadi apa alasan anda?


1) saya tidak bersedia

2) awak carilah orang lain yang lebih baik dari saya.

3) saya ada banyak masalah, jadi saya tidak mahu fikir pasal kahwin lagi.

4) saya masih muda untuk itu

5) kareer saya masih tak stabil

5) atau apa-apa lah..


Soalan saya..


Adakah betul kalau perempuan tu dah tak suka kita,dia akan berikan banyak alasan?

Kedua,ataupun alasan-alasan itu hanya untuk menguji lelaki?

Ketiga,kalau perempuan itu bersetuju,apa yang boleh dibaca?

Atau memang tidak pernah ada perempuan yang akan cakap SETUJU!dan sengaja memberikan alasan supaya dia jual mahal?


Aku tak faham ni. Perempuan ni bagaimana ye?

kalau dia terima apa tandanya?dan apa ayat-ayat kiasannya yang difahami?

dan kalau dia tidak boleh terima,bagaimana?

Orang Melayu penuh dengan kiasan hinggakan aku yang terangjujur lurus bendul ini tidak mampu memahami makhluk ini.


orang dah dah kahwin,tolong tunjukkan jalan!

buah cempedak di luar pagar,ambil galah tolong tunjukkan,

buah keranji dalam perahu,aku mmmg blurr tak tahu!!


Saturday, July 18, 2009

Minggu Ni


minggu Ni aku rasa cam takbest sangat.


Biasa la.


hati rasa cam tawar je (cam Eva).macam biskut meri tanpa dicelup air teh kampung cap masjid.kalau orang bandar macam oreo tanpa dicelup susu.


kawan-kawan pun semua busy je.

OKT makin ramai.file makin banyak.kes juga makin complicated.

tapi rasa best jugak.better sibuk dari tak buat ape2.

ada kerja lagi bagus dari menganggur ye tak?

Kahwin?nak nak nak!tapi nanti dulu la.

Duit!

Mampus!

Saturday, July 11, 2009

Aku terlalu busy!

sorry teman-teman..dizweek aku terlampau sibuk sehinggakan aku sendiri tidak terurus kerana menguruskan cawangan MESSRS AHMAD FAIRUZ & CO,cawangan setiu.

aku mintak maaf jugak sebab tak sempat nak angkat semua call dan tak return call.mmg aku terlampau sibuk.

apapun yang penting sekali,aku tak pernah tinggalkan kalian,cuma aku terlampau sibuk.

hahhahah..

Sunday, June 28, 2009

kenapa perlu aku risaukan.

gambar anak sedara aku yang menghiburkan hati-SOFEA RAMADHANI(gambar hiasan)



semalam,ex-gf aku msg."im getting married".aku rasa macam kepalahotak aku weng kejap.Mungkin aku tak pernah terfikir bahawa masa couple dulu,kita tak pernah fikir kita akan berpisah.Masa yang kita lalui dulu cukup indah.dan kalau kata break pun,ia tak semesti dimaksudkan secara literal.ia hanyalah mainan perasaan dan lama-lama ia ok lah tu.


tapi ini mmg suatu yg cukup dan sgt serius.tapi aku saja letakkan masalah itu bukan di benakku.buat ape?perempuan yang sungguh-sungguh janji mahu aku setia dan mahu aku jadi suami pada dia--tapi dialah yang pertama beralih arah?dan kahwin dengan lelaki yang baru dia jumpa?itulah bodohnya wanita..takpandai menilai mana satu lelaki yang sanggup hidup mati kerananya.lepastu lak,bila kahwin,perangai lelaki pun terbongkar.so,masa tu mana nak turn balik masa dulu?


aku pun bodoh jugak.Bodohnya aku sebab aku setia pada dia bertahun-tahun.masa dulu,ada jugak gadis-gadis cun yang ada hati kat aku,dan aku terpaksa mintak maaf pada mereka semua-konon aku dah ada pilihan hidup yang tepat.bodohnya aku,sebab aku tak leh kembali pada masa lalu.gadis2 yang aku reject tu semuanya dah beranak satu.


sekarang yang ni lak kahwin.aku boleh cakap apa?diam je lah lebih baik dari segalanya.malas nak menyumpah seranah.aku lupa dalam dunia ni ramai orang yang tak setia.orang yang gila harta.umur aku bukan dah lewat,baru 26 tahun,tapi rugi masa.rugi masa duduk hadap awek tu sorang bertahun-tahun.aku diam je(sebab rasa nak menyumpah seranah).


sekarang ni,aku mmg rasa betul-betul teraniaya.Aku dah serik jumpa orang macam ni,tolonglah Ya Allah,jangan aku jumpa orang macam ni lagi.sakitnya hati(nak menyumpah lagi).baik diam.


hahahahha..

Wednesday, June 24, 2009

Aku yg baru pulang dari mekah.

makkah



masjidil haram


bayangkan..aku selamat pulang dari perjalanan yang sungguh agung.
senakal-nakal aku,aku dijemput Tuhan ke sana dengan penuh hikmah dan iktibar.kadangkala rasa takut menguasai diri,kerana bermacam-macam cerita aku dengar-balasan pada orang yang jahat-jahat,tetapi rupanya di sana itu ada ketenangan hati dan perasaan.percayalah..Allah yang menjemputku kesana dengan penuh tandatanya.

Aku transit di Doha.Kemudian ke madinah al-munawwarah.BAku angkat takbir.alunan suara imam mendayu-dayu.Aku merenung makam nabi Muhamad s.a.w.baginda mengharungi hidup ini dengan penuh kesusahan-membawa islam agama ketenangan hati dan perasaan.

Terus aku menangis seperti bayi,curahan airmata keinsafan menusuk.Alunan ayat suci sangat mencucuk kalbu.Raudhah itu aku iktikaf lama sekali,aku renung sekali lagi makam Nabi..Ya Allah..kenapa Kau menjemputku ke mari?Adakah ingin sekali Kau ingin aku berubah?

Aku sematkan ihramku.di Bir ali,aku solat sunat dan niat ihram.perlahan-lahan aku perhatikan kaabah di depan mata.Ya Allah...Ya Rahman..apakah mimpi aku dijemput ke mari?

Tidak wahai Hayyatuddin.Kamu tetamu Allah.aku tawaf 7 kali.selesai tawaf aku teruskan dengan Sa'i,berjlan dari sofa ke marwah 7 kali.kemudian aku solat dan memohon ampun dari Allah di multazam.aku berdoa di HIjr Ismail.Terus aku menangis lagi.Perasaan sayu dan kerdilnya aku menusuk lagi.lagi dan lagi.Ya Allah ampunkan dosa-dosa silamku..aku mohon Pada Allah.Aku adukan padaNya semua kisah-kisah hitamku.Aku redha atas apa jua balasan dan hikmahNYA.Ya Allah ,aku berserah kepadaMu segalaNya.

aku zikirkan kalimah TauhidMu.aku tahu aku bvukan manusia yang baik dahulu,Engkau tunjukkanlah aku jalan menujuMu ya Allah.Berikan aku petunjukMU.
Aku bukan wali untuk Tuhan memandangku,bukan Uwais al-Qorni.aku manusia yang penuh salahsilap dan dosa.lalai dari perintahMu Ya Allah.Ampunilah aku.

Aku merenung sejenak di bukit Perang Uhud.Aku pijak di Tanah pemanah-pemanah pasukan Islam yang ingkar pada arahan nabi kerana berebutkan harta rampasan perang.aku sampaikan salam pada mereka yang Syahid..aku hadiahkan Mereka Al-Fatihah.

Aku tenang.dengan zikrullah itulah yang buat aku tenang.yakin.Yakin bahawa Dia memang Ada.DIa kabulkan semua doa,Kalau Dia Inginkan.Aku sisipkan telapak tanganku,Ya Allah tiada yang Mustahil bagiMU....Ampunilah aku..!
















Sunday, April 26, 2009

Soalan untuk perempuan!

aku tanya serius nih,sebab aku rasa takut sangat bila dengar macam-macam orang duduk mengata kat perempuan.jadi Sesiapa yang nama perempuan,respon kat aku cepat-cepat untuk membuktikan segala pernyataan ini semuanya salah!
Pertama,perempuan memang payah diubah,pendek kata degil,kalau dia macam tu,memang bawaan perangainya hingga ke jinjang pelamin dan begitulah hingga ke tua!
Kedua,perempuan memang suka shopping,kira kalau pergi Sogo bawak sepuluh inggit tu tipu la.kalau boleh nak bawak ribu ribu dan nak borong semuaaaa..(mampus aku kalau dapat bini camni!)
Ketiga,perempuan time couple susah nak setia.asal berjauhan je,mulalah rasa nak cari lain.banyak kes bila berjauhan,mulalah berkepit ngan lelaki lain!(adusss)
Keempat,perempuan suka mengumpat,korumnya adalah hanya 2 orang.hahahahah(hahahah---gelakk je..)
Kelima,perempuan suka pakai seksi,niat nak bergaya,tapi bila ada lelaki pandang,dia marah..(hahahahhaha----)
Keenam,biarpun rasa marah orang mengorat depan-depan,dalam hati sangat teruja sebab dingorat-rasa bangga sangat!
Ketujuh,perempuan bila kahwin suka membebel.hahahahha
Aku bagi tujuh je..hahahaha jawab jangan tak jawab..aku ketengahkan saje pernyataan ni semua,bukan aku tau,aku sampaikan je!!jangan marahhhhhh ahhhh!sure panas ni!

Sunday, April 19, 2009

DNA TEST?


tadi , aku handled case.Expert on DNA has been called.and then science class begin.Ujian Dna yang dijalankan menggunakan kaedah PCR yang baru menimbulkan keraguan.Untuk menentukan janin, sebanyak 16 Loci telah dibuat ujikaji mengikut disrimination power method dan dihalusi.Sampel darah, semen dan fetus ditandakan A B C.
Walaubagaimanapun, daripada 16 loci yang diuji,hanya 11 yang konsisten C konsisten dengan A.jadi ada beberapa loci yang tak dapat detect dan tidak jelas melalui screening report yang dikeluarkan oleh jabatan kimia.kami menghujahkan standard international yang menentukan minimum at least 13 loci(lagi banyak loci,lebih tinggi ketepatan DNA)untuk dibuat paternity test to search who is biological father.locus kesemuanya dibuat bandingan dan matching each other.jadi ada beberapa loci yang tidak jelas dan tidak memberikan result,membawa inferens tidak dapat ditentukesahihannya.FBI juga menggunakan minimum 13-16 loci untuk dna test.oleh itu,loci yang tidak dapat reaksi atau tiada tindakbalas pada PCR test boleh dijadikan sebab bahawa DNA test itu pincang and not realible.most of the experts has agreed that if there is minimum 3 defect loci include yang tak beri keputusan maka,DNA test itu tidak boleh dirujuk kepada sesiapa,membawa kepada RISK of mistaken identity!


Kes disambung bicara!

Oyeahhhh..

Friday, April 17, 2009

Kawan tu macam....

1)kawan tu bkn mcm main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..
2)kawan tu bkn mcm main SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak...
3)kawan tu bkn mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..
4)kawan tu bknnya mcm PAMPERS.. dah pakai, buang..
5)kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.
6)kawan tu bkn mcm PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..
7)kawan tu bkn mcm KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..
8)kawan tu bkn mcm CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..
9)kawan tu bkn mcm BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.
10)lagi..... kawan tu mcm ape ye????

Ehem ehem...so siapa kat sini kawan saya?

(paste dari Tagged)

Rasa Bagaimana?


pagi,bangun tido,pergi court,kes 39A1 ADB 52,diperintah bela diri.Hujahan oral ari tu-nampak cam dah ok-cuma prima facie telah berjaya dibuktikan.Untuk stage ini,aku prepare untuk panggil 2 saksi termasuk OKT.Rasa cam ralat sikit.aku kesian kat OKT sebab dia dah baik,dan dah kahwin.



Pastu lak kes di Majistret 1 dipanggil sedang aku di Majistret 2.Rasa terkilan sangat,nanti hakim tu ingat aku sengaja ponteng court padahal mmg file dah ada kat atas meja tu.



Tengahari lak,tunggu mamat nak pasang WIFI kat Bar Room tingkat 5.Rasa Lapar lak.lepas tu lepak kat office Zizo main chess jap.oleh kerana lama tak main,aku jadi less focus.Habis castle aku dia makan,last skali king dikepung.Kubu King Cobra tak kemana,sibuk nak attack,King sendiri tergadai..aku gelak je.Rasa cam malu pulak kalah main chess,pagi tadi dahla kalah kes.hahah.



Bila masuk Office lak,tengok clerk pulak melaram,ceria la sikit.hahah.Rasa membunga-bunga.Tapi tak buat apa-apa pun.Biasala ade clerk cun-cun.pastu tengok file berlambak-lambak.Partner aku masuk pulak,then suruh aku siapkan surat representasi section 56(1)(d)

Akta Immigresen.kesian pakcik ni-jadi driver illegal immigrant pun kena.



pastu lak,lepas siap,baca hujah kes sivil lak.panjangnya oo Tuhan.Semuga dengan panjangnya rasa cam boleh menang je.pastu balik rumah sewa.



bukak internet jap.rumah takde sape.Rasa sunyi lak.Bila la aku nak kahwin ni.Ni kena mengorat balik ni.takleh kerja kuat sangat.Dahla aku suka baby.kena usaha sikit,jangan mengusik je pandai.hahahha.



malam lak,rasa cam sengal je,aku pun tido rumah kawan aku,taoi rasa cam takut lak,rumah dia tu berhantu.selalu je aku dengar derap2 kaki mahkluk ape ntah.hari tu rumah dia aku bertempik tengok tiangseri beralih tempat.



tapi aku relax je.Biasa la.

Hari-hari memang kita akan lalui pelbagai rasa.

Rasa-rasa anda bagaimana?

hahaha?

aku rasa kann..LOL!

TEAM MILIONAIRE IN REAL ESTATE (MIRA)

Orang-muda yang selalu berusaha pasti berjaya.
Dalam dunia milionaire, hartanah ibarat emas.
Dalam perniagaan-perkongsian pintar perlu diwujudkan.
Mastermind, lawyer, valuer, agent, ,salesman mesti bekerjasama.
Atas sebab itu, team milionaire in real estate diwujudkan.Orang-orang muda yang ada wawasan, otak, experties dan yang paling penting-keinginan untuk merubah diri sendiri-kami akan bergabung.
Meeting pertama akan diadakan di ofis aku MESSR AHMAD FAIRUZ & CO Kuala Terengganu,bukan kat branch Setiu.Tarikh akan dimaklumkan kemudian.
Perjalanan Team ini ibarat seperti Koperasi, pelaburan untuk membeli tanah yang strategik atau tanah lelong akan dibincang dan dibentangkan di dalam meeting.Yang paling penting, ada potential buyer.Kos dan keuntungan akan dibincang dengan teliti serta risiko.
Meeting mingguan akan diadakan untuk tujuan itu.
Apapun tahniah Orang Muda.
Yes!

Saturday, March 14, 2009

whut izz luff enn Merridge?(being spelled unintended but intentionally)


A student asks a teacher, “What is love?”The teacher said, “in order to answer your question, go to the wheat field and choose the biggest wheat and come back. But the rule is:you can go through them only once & cannot turn back to pick.”The student went to the field, go thru first row, he saw one big wheat, but he wonders….may be there is a bigger one later. Then he saw another bigger one… but may be there is an even bigger one waiting for him.Later, when he finished more than half of the wheat field, he starts to realise that the wheat is not as big as the previous one he saw, he knew he has missed the biggest one, and he regretted.So, he ended up went back to the teacher with empty hand. The teacher told him, “…this is love… you keep looking for better ones, but when later you realise, you have already missed the person….”“What is marriage then?” the student asked.The teacher said, “in order to answer your question, go to the corn field and choose the biggest corn and come back. But the rule is:you can go through them only once and cannot turn back to pick.”The student went to the corn field, this time he is careful not to repeat the previous mistake, when he reach the middle of the field, he has picked one medium sized corn that he felt satisfied, and came back to the teacher.The teacher told him, “this time you bring back a corn…. you look for one that is just nice, and you have faith and believe this is the best one you get…. this is marriage.”* So true, i wonder when will i ever get to find my love?
-taken from one's blog without permission!hahah

Sunday, March 1, 2009

Kisah Cinta Hisham!

Salahnya sikit cuma.Cuma perempuan biasala-senang dipengaruhi kawan-kawan sepejabatnya.Kalau dah kawan-kawan gf dia sendiri tak suka-biasanya kisah cinta seorang lelaki itu tidak ke mana.kalau tiap2 hari diacung-acung diracun,lama-lama kelamaan termakan juga.apatah lagi bila ex-gf itu bila marah cerita habis keburukan hisham pada orang tua.Habislah hisham.
Sebabnya agak tipikal.
Biasalah.kalau perempuan tu cantik,mesti ada la yang datang pastu komen"BF ko tu nampak cam songo je,cam tak best la,cam haram,cam tak macho sangat,naik kancil je,tak ade duit,taknampak cam kaya pun,lastly dia bagi pepatah haram ni "weii, u deserve a better man la!"
pastu lak,hisham ni pun baru kuar politeknik,baru tgh nak cari kerja,nak cari duit seribu dua.memang la pakai kancil je.(aku dulu pun macam tu jugak).susah tau seorang lelaki ni nak kahwin,nak keje,pastu nak kumpul duit,nak bagi makbapak sikit,pastu nak beri kat adik-adikyang sekolah ramai.pastu nak saving seratus dua.janganlah nak banding dengan orang yang dah masuk 40-an,memang la semua berharta,tapi ingatlah yang kaya-kaya tu semua pernah asal miskin jugak..
Aku pantang kalau pompuan mulut cabul sibuk komen-komen BF orang itu ini,kita tu macammana?kita tu anak datok ke?kerja kerani jugak.kutuk orang pakai kancil,kita tu naik motor kriss je.nak kata kaya tak jugak,terhegeh-hegeh nak tackle laki orang(yang dah kaya),diorang ajakla minum sekali dua,kita tu makin tua.hahahha..dah nak masuk 30.sibuk duduk komen BF tak hensem la,tak smart la,kita tak laku,ada orang bising????(panas ni).
Aku pantang sebab pernah kena.Aku pun tak hensem jugak.Tapi aku bukan lelaki HUHA tak tentu arah,rokok tak isap,hormat makbapak,dadah ganja jauh sekali,kerja ada la,walaupun bukan hartawan jutawan naik lamborgini,tapi kita lelaki-kita pun ada maruah.jangan biar pompuan-pompuan dok lanyak kita.Zaman sekarang ni, pompuan pandang kereta. mana pandang laki yang duduk umah sewa.
tapi aku yakin,ramai pompuan yang baik.bukan semua macam tu,tapi kalau aku terjumpa kat Pasar Payang ke,kat bus stand ke,pompuan yang mulut cabul,siap kena lempang..hahahha..tangan aku besar tau..hahah..aku bukan apa,bagi aku hisham tu budak baik,dia tunggu dapat kerja je,pastu dia nak masuk minang.tiba-tiba pompuan tu selamba je mintak putus.padahal dah berjanji setia nak sehidup semati..Kesian hisham..sabar hisham--u deserve a better girl!

Wednesday, February 25, 2009

AGM MAJLIS PEGUAM TERENGGANU

Atas nasihat Puan Salwa, setiausaha kehormat BAR terengganu, (dia selalu baca blog aku ni,maybe dia nak buat aku adik ipar dia-hehe:P), aku pun menulis sedikit untuk acara yang penuh gilang gemilang ini.

AGM kami yang berlangsung di Hotel Permai Inn,bermula dengan korum yang begitu ramai.Ada yang dikenalpasti telah melobi awal untuk mendapatkan jawatan-jawatan tertentu dan meraih sokongan terhadap pencalonan AGM kali ini.Ada lawyer yang betul-betul mahu berjuang dan berkhidmat dalam Majlis Peguam ini-aku terus beri sokongan yang sungguh padu.Tapi kalau setakat nak bergaya dengan pangkat,aku sanggah habis-habisan.Bagi aku,perwatakan sangat penting untuk seseorang itu diangkat sebagai pemimpin.Orang yang Ikhlas mesti akan diutamakan,yang penting Suara Mereka akan diekspresikan mengikut saluran yang betul.

Pencalonan Presiden mendapat tiada bantahan,dan seluruh committee juga.Yang buat aku terkejut,aku juga dilantik sebagai Wakil BAR terengganu "MALAYSIAN YOUNG LAWYER".Ramai ucap tahniah pada aku.aku senyum je.aku memang tak plan pun.aku tak pernah melobi,cuma maybe akhir-akhir ini,aku kerap pergi court dan file aku berlambak-lambak.Orang mula kenal aku.Aku pulak suka usik orang.hahahah..(maybe nama aku meniti di bibir lawyer-lawyer pompuan yang cun-cun tu..hahahha).Apapun,aku akan buat yang terbaik.InsyaAllah.Kak Salwa,lepas baca entry ni,boleh komen!heheh..we stand on our right,fight for right..yeahhhhhh!

Sunday, February 22, 2009

Dengarkanlahhh..

Hari ini aku tutup handphone.aku biarkan saja hanphone aku kehabisan bateri tidak dicharge.Aku mula rasakan keamanan dan hati yang tenang.Masakan tidak,kalau dibuka,hanphoneku berdering-dering,1001 masalah diadukan kepada aku,bukan masalah legal,tetapi semua masalah klien diajukan kepada aku.tidak kurang juga yang mengajakku keluar minum-minum.hari ini aku namakan HANDPHONE-OFF-DAY!cuma kekadang rasa kesian bila bukak balik hanphone,ada byk miskol yang masuk.Tetapi bila diteliti hanya nombor sama yang appear,dari ofis dan dari clerk,then dari beberapa nombor yg tak dikenali.Aku ada handphone kedua yang nomborya hanya diberi kepada orang-orang tertentu.Baru aku faham,aku sebenarnya jenis yang perlukan privacy-dan buat hati aku tenang!


Bermula dengan HP-OFF-DAY,aku juga mula tidak membuka TV dari mula jam 8 malam hingga 9 malam..Aku benci pada provokasi-provokasi politik yang bagi aku sudah tidak ada ketamadunan dan nilai-nilai kemanusiaan.Beli lembu korban untuk sedekah pun salah.Dan aku mula berkira-kira untuk tidak tidur berbogel,takut-takut ada yang nak ambik gambar aku terkangkang..hahahha.aku rasa ramai setuju dengan aku,bahawa untuk tidak tengok TV lebih baik demi hati yang tenang dan jiwa dan aman. TV-OFF DAY juga bermula.membelek lembaran suratkhabar arus perdana juga menyakitkan hati.Isu sama,didendangkan kembali dengan tema yang sama dari dalam TV tadi.setiap lembaran-lembaran yang aku belek juga mengandungi provokasi yang melampau dan aku percaya ceritanya tidaklah segempar manapun tapi diapi-apikan untuk tujuan sebelah pihak.


Dari TV aku teruskan dengan kempen YM-OFF DAY.aku rasa YM 24 jam tidak memberikan aku manfaat yang banyak.Lebih baik aku baca buku dan decided Case dan memahami dengan lebih mendalam sesuatu principle dan exception.aku buka jarang-jarang sekali je YM.Aku rasa aku perlu lakukan semua ini untuk aku jadi insan yang lebih baik. Kemudian,aku pastikan hidup aku lebih religious.Solat Subuh harus dijaga sebaik mungkin.dan pastikan Aku melakukan sedikit amalan yang termampu-agar aku berubah menjadi manusia yang lebih aman jiwa dengan berusaha menjadi dekat dengan Allah.Cubalah sehabis baik jauhkan segala dosa yang zahir.InsyaAllah. Aku rasa aku harus bermula dari hari ini.Untuk menjadi seorang Ayah yang baik kepada anak-anak aku nanti,aku harus mulakan,untuk menjadi yang terbaik-aku harus berusaha keras.


Valentine?tahun 2006 ada la aku sambut hari ni,masa tu aku ada awek sehidup mati dengan aku.kemudian dia blah.dia maybe sanggup hidup semati dengan orang lain lak.Begitulah manusia.Lepas tu,aku mula belajar hidup sendiri dari akhir 2006 hinggalah ke hari ini 2009.aku shopping seorang diri,makan mcd seorang diri,Window Shopping seorang diri,dan aku mula dapat rasa aku punyai masa untuk sayangi hidup aku sendiri,aku mula pakai baju yang mahal sikit,beli jeans yang mahal sikit dan ada sedikit gadgets baru-notebook,hanphone,MP3(apa aku nak cakap-couple-couple ni habis duit banyak--kalau korang tak setuju tak ape).Couple ni macammana korang handle lah.time couple la sakit jiwa sebab selalu gaduh.pastu clash ruju clash rujuk clash balik rujuk balik..last-last skali..aku memilih jalan solo..tak tahulah ending aku nanti macammana..urmmm..wait n see!! Apapun,aku percaya manusia tidak pernah sempurna.Nasihat aku pada perempuan yang cantik,jangan mainkan hati dan perasaan lelaki yang baikhati dan budiman.Dan percayalah manusia tidak pernah sempurna..sampai bila-bila!

Sunday, February 8, 2009

LUPA PADA ALAM SATU LAGI?

Tiap-tiap hari Ada Manusia Mati.
Ambulan bising-bising je hampir tiap-tiap hari.
Maknanya Ada la tu orang yang mati atau hampir Mati.
Kalau tak mati pun cedera parah.
Kalau tak cedera,maybe koma!

Aku fikir dalam-dalam.
Akhir-akhir ini aku selalu baca terjemahan Al-Quran.
Kitab Kecil Ayat-ayat Manzil aku selalu baca.
Sambil Baca aku faham makna dia.
Maksudnya Kat Dunia ini HANYA SEMENTARA JE.
Tuhan cerita banyak kali.
Ramai Orang yang Menyesal kerana tak buat ibadat.
Manusia kat dunia ini kuat denngki hasad.
Sihirkan sesama Manusia.
Hingga Manusia derita,dipisah suami isteri.
Kerana sikit sahaja,disihir orang sampai mati derita.
Padahal mereka semua bersaudara.


Tuhan dah bagi Amaran.
Jangan sekutukan aku.
Jangan buat Maksiat.
Kalauu nak buat maksiat,boleh,tapi buat maksiat kat tempat yang aku tak cipta.
Jangan pijak atas Bumi yang Aku Buat.
Jangan Makan Rezeki Aku.
Jangan Bernafas dengan Udara Aku.
Jangan Hidup dengan SEGALA NIKMAT yang Aku BERI!
AKU SURUH KAU SOLAT.
AKU SURUH KAU SABAR.
AKU UJI KAMU!
AKU SEDANG UJI KAMU!
AKU SEDANG UJI KAMU!
Jangan Kamu ikut Syaitan.
Jangan Kamu Puja Jin.
Jangan Kamu ikut Iblis.
Aku telah beri kamu DUA JALAN
SYURGA atau NERAKA!!

Aku diam.
Aku faham.
Dunia ini tidak lama.
Aku manusia lemah.
hidup penuh dosa.
Aku ingin berubah.
Ya ALLAH berikan aku sedikit masa!

Friday, February 6, 2009

Minggu lepas dan minggu Depan!

Minggu Lepas aku ada perbicaraan di Besut.Klien dituduh consume drug under section 15 1(A) Akta Dadah Berbahaya.Aku masukkan notis 399 untuk panggil ahlikimia.Aku agak resah dalam kes ini,sebab its seem like NO DEFENCE AT ALL.kira kes ini agak menghanyutkan kepalaku..Sampai aku bermimipi.Normally kalau plead guilty,kena denda je,tapi kalau ade previous record of the same act--normally kena sebat!!takut woo!

Hari Khamis lepas lak,i'm prepared for another case also charged for the same section.my klien nak PG(plead guilty)and i supposed to mitigate the sentences on behalf.i pun draft roughly whats the point included good previous record as a material factors beside the PG itself.Sehari sebelum tu,aku call klien,tak dapat.pagi tu aku tanya Polis tu,klien aku kena tangkap pulak..so masih dalam reman..aku punyala gelabah..sampai aku lupa nak introduce depan magistrate.but its ok.hari tu berlalu dengan penuh S A M P A H !

Hari Ahad ini pulak ada pulak klien @ OKT yang lagi bangang.lebih kurang 6 kali dia tak pernah datang court,sehingga waran tangkap dikeluarkan.Yang sedih campur pedihnya,sehari sebelum perbicaraan,dia janji akan datang court dan bayar fees secukupnya.Tapi(ni rasa nak mencarut je..kikiki),dia tak datang,pastu dia tutup hanpone.dengar cerita tukar no lain lak..Memang S*AL..

Aku senang je.Aku tarik diri dari wakili dia.Aku takkan memikirkan mereka yang taknak bantu diri mereka sendiri.Besar kemungkinan Mereka yang betul-betul Jahat ini sudah biasa MENIPU.Mentang-mentanglah aku ni nampak baik(UIA!),senang-senang je tipu aku..

Thursday, February 5, 2009

OKT menangis di Penjara.

Kemanusiaan aku pun ada tahap.Cerita Okt kali ini sebijik macam dalam Mastika.Ramli(bukan nama sebenar),55 tahun dikenakan 2 tuduhan rogol anak sendiri.Bagi pihak pendakwaan,ia adalah satu kes yang sangat serius.Generally aku setuju.Tapi ada cerita di sebalik tabir.

Ramli dituduh dengan 2 pertuduhan.Tuduhan pertama di rumah sewa dan kedua di rumah sednri.Tuduhan pertama tidak lekat sebab rumah yang disewa itu tidak pernah wujud.Masa kejadian,keluarga mereka tidak pernah menyewa lagi rumah tersebut!pertuduhan kedua pulak masa dan tempat rogol sangat diragui.Kami telah tender buku kedatangannya ke sekolah--dia ade di sekolah ketika kejadian tersebut!

In short,kejadian rogol itu sungguh aku percaya tidak pernah berlaku.

Adiknye memberi keterangan.Ayahnya memukul Ina(bukan nama sebenar) sebab adiknya sangat liar dan ada boyfrend dan keluar malam tanpa keluarga mengetahui.Ina terlalu marah pada ayahnya dan melarikan diri bersama bfnya.Ina buat repot kata ayahnya merogol dia!

Semata-mata keterangan Doktor mengatakan hymen dah koyak dan konsisten bagi aku tidak mencerminkan kes tersebut.(kalau pompuan dah tidor ngan ramai jantan-sure takde dara!)

Aku jumpa Ramli.dia sebak.menangis.Tiap-tiap malam dia berdoa.solat hajat.Aku tumpang simpati.Dia dikenakan hukuman 16 tahun penjara tanpa sebat!

"pakcik telah dianiaya!"
"pakcik telah dianiaya!"

dia ulang ayat itu macam zikir.

Kami appeal kes itu.Tunggu date High Court.Honestly,setakat ini,kami tak bilkan satu sen pun legal fees pada dia.kami buat kerja amal.Tuhan jumpakan dia dengan kami.Mungkin Tuhan sengajakan.

Kami tau,Kami Yakin Keadilan pasti ada.Kes ini sangat unik.Perasaan Marah,empathy,geram,Pasrah saling bercampur baur.

Doakan kami menang di High Court nanti.Kalau korang nak datang tengok pun ok!

Thursday, January 8, 2009

TIPIKAL????


Aku ada kerjaya-meskipun aku bukan Peguam yang glamour lagi gempak.Firm aku kecik je.Income tak besar sangat.Biasa-biasa je.Aku pakai waja second je plat TAC 1224.Ada rumah-rumah sewa.Kecik je.Duduk ngan Engineer SAPURA-syaiful namanya.
Umur aku 26 tahun.Remi kawan depan rumah dah nak bertunang.Puyu-jiran sebelah nak kahwin bulan depan.Adik dia dah kahwin.maksud aku -baru jugak kahwin.Atoi baru jugak kahwin-tapi aku tak pergi-kebetulan bapak aku kurang sihat.Kira tahun 2008 tahun orang kahwin-kahwin.kiri kanan depan belakang semua yg age cam aku baru kahwin-dah kahwin-bini mengandung-dan ada yang dah ada baby!
Aku biasa je.dulu masa final year-aku ade girlfriend.masa tu berkobar-kobar nak kahwin.tiba-tiba bila aku grad je-dia dah cari lain agaknya-mintak putus.Pastu aku pun tak layan la pompuan mana-mana..aku buat derkkkk je.aku grad end of 2006.maksudnye 2007 dan 2008 aku single la.tahun ni 2009 aku tak tahu lagi.Hero takkan rush!
Macam biasa la.bila ahli keluarga berkumpul, soalan lazim diorang,
"Bila nak kahwin?"
"Ko bila lak?"
"Agaknye bile tu?"
Soalan-soalan ini mempunyai "kepanasan-telinga" yang tersendiri.Apakah soalan itu bermaksud aku wajib kahwin ataupun aku ini dikira sebagai ketinggalan la sebab tak ada ura-ura nak kahwin ngan sapa-sapa.
Aku kan dah cakap tadi.Aku punya gf dah walking away.maksudnya ape?aku kecewa la.Itu budak sekolah boleh jawab.Pastu kalau kecewa?
Aku kena cooling-off-period la dulu.
(Macamlah kau takde kawan-kawan yang cun?)
bagi aku,cantik seorang perempuan itu tak kemana hasilnya kalau perangai ntah ape-ape
(sinis nih).Kalau sekadar cantik,aku tak hairan la.Dedah sana dedah sini.
Apa kau nak anak kau macam tu ke?
(teori aku senang je,macammana perangai bini kau,macam tu lah nanti anak-anak kau)
setiap orang kan ada baik-buruk,jadi kecantikan itu tak perlu menjadi satu faktor penentu yg diberi priority yg utama sangat.Yang penting sifat tolak ansur dan boleh suit ngan kita.Pastu yang ugama jangan dilupa.
Kita pun bukan sempurna sangat.Biasalah orang kan.kalau cari menantu-nak cari balik Azhar,padahala anak macam entah apa-apa.Kadang-kadang nilailah diri sendiri.
Aku harap dengan penjelasan aku ini boleh memberi jawapan yang memuaskan pada kawan-kawan yang selalu bertanya
"B I L A N A K K A H W I N ?".
nanti kalau aku dah jumpa jodoh,aku dah tekad,duit dah cukup,mak bapak dah restu,aku akan panggil korang..pastu aku panggil TV3,Metro,Sinar Harian dan semua kawan-kawan.Jangan risau.
Aku doa..aku harap..
Tuhan lagi Mengerti Lagi Maha Mengetahui
Apa yang tersirat di dalam hati..